Egyesület

1999-ben Ambruzs Szabolcs négyszeres kung-fu világbajnok Budapesten is elkezd tanítani az V. kerületben. Majd évről-évre nyitja meg iskoláit (I. és II. kerületben), ahol a felnőtt oktatások mellett gyermek és küzdelmi (Sanda) oktatásokat is tart. A csapat tagjai a kitartó munka eredményeként nem csak rendszeresen részt vesznek a hazai versenyeken, hanem számtalan dobogós helyezéseket is érnek el.

4 év elteltével, elég erősnek látta rendszerét, hogy mindezt saját szervezetén belül tegye, így 2003-ban tanítványaival – azaz velünk -, megalapította a Fehér Tigris Shaolin Kung-Fu Sportegyesületet. Megalakulásunkat követően több versenyt is szerveztünk közöttük a sportági szakszövetség Országos Bajnokságát, valamint egyesületünk Kínában is megismertethette magát, mivel vezetőnket 2 hónapra meghívták oktatni.  A szervezet a folyamatos gyakorlásokon túlmenően lehetőséget ad tagjainak arra, hogy igény szerint versenyzőként, valamint elszánt és kitartó munka esetén oktatóként is részt vehessen a szervezet életében.


 

A szervezet tagja a Magyar Kung-fu Szakszövetségnek, és alapító tagja volt a Magyar Chan Wu Szövetségnek.

Célunk, hogy az edzőtermen kívülre vigyük tapasztalatainkat, külső és belső harcainkat úgy, hogy az segítséget nyújthasson hétköznapi elakadásaink megvívásában is. Segítünk felfedezni és megmutatni szervezetünk teljesítőképességét, kitartásunk, akaratunk és hitünk által, így növelve lelki állóképességünket is.  Határainkat meglépve közelebb kerülni valódi önmagunkhoz és teret engedni arra, hogy kibontakozhasson belső késztetésünk.

Ehhez adnak segítséget a különböző elmélyülő és meditációs gyakorlatok, melyek segíthetnek belső feszültségeink, blokkjaink felszámolásában és elengedésében így adva lehetőséget a kibontakozásunkra.

Eddzük a testünket és tisztítjuk az elménket. Fontosnak tartjuk e kettőség megértését. Hiába harcolunk és jó a fizikumunk, ha mentálisan instabilak vagyunk, és nem merünk szembenézni saját félelmeinkkel. Hiába vagyunk rendben mentálisan, ha nincs meg a harcainkhoz szükséges akarat és kitartás, és ehhez a testi állóképességünk és egészségünk. E kettőséget szimbolizálja a Jin és Jang, ami az egyesületünk központi termének, a Test-Tudat központ bejáratát díszíti.

Egyesületünkben az alábbiakkal talákozol:

- Lazító és nyújtó gyakorlatok

- Erősítő és állóképesség javító gyakorlatok

- Egészségmegőrző chi-kung, energetizáló és légző gyakorlatok

- Pusztakezes, melyekben helyet kapnak az állatok mozgását utánzó stílusok is (tigris, daru, sáska, leopárd, sas…)

- Önvédelmi gyakorlatok

- Kesztyűs (sanda) és pusztakezes küzdelmek

- Rövid illetve hosszú fegyveres gyakorlatok (hosszú bot, szablya, egyenes kétélű kard, lándzsa, lánckorbács, alabárd, kilenc karikás szablya, pillangó kés…)

- Kemény (harci) chi-kung, mely a légző gyakorlat közben a test felületeinek edzésére történik

- Meditáció és elmélyülést elősegítő gyakorlatok

- Filozófiai szemléletek

- És, de nem utolsó sorban megtapasztalhatod saját és közösségünk építő erejét.


Miért éppen Fehér Tigris?

A tigris Kínában az állatok királya, harci istenként és a démonok ellenségeként tisztelték. A gyermekek cipőjére tigrist szokás hímezni, mely megvédi őket a rontástól. A betegségdémonok ellensége, így az egészség patrónusa is egyben.

A fehér tigris pedig a Nyugat szimbólumállata, a hosszú életet jelképezi. A feng shuiban a kiróbbanó életerő, a nemes hatalom és a védelem szimbólumaként használják. Az évszakok közül az ősz tartozik hozzá. Színe a fehér, és a becsületesség erényét tulajdonítják neki.