Taiji

 

Jiao Lian Szabó Csilla 

A taiji az egyik legismertebb kínai, belső stílusú harcművészeti és egészségmegőrző módszer. Segítségével a fizikai és mentális kondíciónkat megőrizhetjük, fejleszthetjük. Lassú nyújtó és forduló, köríves mozgásai ellazítják az izületeket, a gerincet, átmozgatják a test izomcsoportjait. Javítja a testartást, az izületi vérellátást. Az egyenletes és folyamatos mozgásgyakorlatok, a szabályozott légzés segítik az izmok ellazulását, elménk lenyugtatását. Előnye, hogy bármilyen életkorban, bárki számára elsajátítható.

A taiji quan több, különböző irányzat alapján létrejött mozgásrendszer: a Yi Jing (I-Ching - Változások könyve) elvei alapján jött létre, de a taoizmus, a kínai gyógyászat és a külső stílusú kínai harcművészetek is hatottak rá.

A taiji két szó összetétele: tai értelme "nagy", "hatalmas", a ji pedig "rendkívüli" vagy "végső" jelentésű. A quan szó jelentése "ököl", de harci képességet/harcművészetet jelent inkább ebben az értelmezésben.

Shifu Ambruzs Szabolcs

A kínai metafizika szerint a világon minden a yin és a yang energiák kölcsönhatása. Maga a világegyetem is a yin és yang kölcsönhatásából eredő átalakulások eredménye. Ezt a kölcsönhatást hagyományosan a taiji ismert szimbóluma foglalja össze. Ennek alapján a taiji valójában az univerzumnak - és benne mindennek - a működési alapelve. Az állandó változásról, körforgásról és a két fő minőség, a yin és a yang egyensúlyáról szól. Ezt az alapelvet használja ki az ember (aki maga is a taiji elv szerint működik) a mozgás során, mikor felismeri a körülötte és benne zajló változásokat, és ezekkel a változásokkal harmóniában cselekszik,"a természettel együtt mozdul".

Felismerni a mindennapi életünkben a taiji-t nem könnyű. Mint mozgást, azért fejlesztették ki hosszú századokon keresztül, hogy rávezesse az embereket ennek az alapelvnek a megértésére és a gyakorlás réven jobban megimerjék önmagukat és a körülöttük zajló világot. Ennek köszönheti közismert egészségfejlesztő, gyógyító hatását, mely nem csak a test, hanem a lélek sebeire is gyógyírt jelenthet.

A taiji quan ezen mozgásrendszeren nyugvó harcművészet. Jellemzőek a lágy, körkörös mozdulatok, a nyugodtság, lazaság és a magasfokú éberség. Nem az ellenfél megsemmisítésére törekszik, hanem annak lefegyverzésére, ártalmatlanná tételére. A támadás erejét használja a saját védelmére, továbbvezetve, vagy visszafordítva azt.

A taiji szerves része a kínai kultúrának. Szorosan kapcsolódnak hozzá olyan szokások, melyek a mai napig is élnek Kínában. Ide tartozik pl. a teaszertartás, melynek több ezer éves hagyománya van, vagy a kalligráfia, ami szintén hosszú és kitartó gyakorlást igénylő művészeti ág. Ezekkel az táborok során ismerkedhetünk meg.

Az oktatás során a bemelegítés után néhány könnyebb qigong gyakorlat következik. Ezután a kezdők először a yang stílusú 10-es és 24-es formagyakorlatot sajátíthatják el, később a haladók fegyveres, wushu kevert stílusú és chen stílusú formákat is tanulnak, valamint a belső energia érzetének megtapasztalásával és fejlesztésével is foglalkozunk.

Az első edzésen való részvétel ingyenes, de mindenképpen előzetes jelentkezés szükséges. (telefonszám +3620 5305190, email cím: csillaszabo55@gmail.com).