Mit tanulhatsz nálunk?

Üdvözöllek!

Ambruzs Szabolcs vagyok. Pár gondolat számodra az általam oktatott rendszerről.

Azt gondolom, hogy önmagában a testi erőnlét, és a technikai képzetség nem elegendő ahhoz, hogy tényleg biztonságban érezzük magunkat. A lelki küzdelmeink fontosságát helyezem előtérbe, mivel hiába van meg minden fizikálisan, ha lelkileg gyengék vagyunk. Nem, nem a félelemmel van a gond, hanem azzal, hogy nem tudjuk azt kezelni. Lelki küzdelmeink megvívása leszűkíti a technikai képzetségünk fontosságát. Mert ugyen 3-4 technika pontos, robbanékony kivitelezése elegendő lehet egy utcai szituációban. Itt kevésbé fontos, hogy ki hány technikát ismer, inkább az erősödik fel, hogy ki tudja kordában tartani félelmeit, ki stabilabb lelkileg.

Fotó: Világ és Európabajnokok Harcművész és Küzdősport Expo 2014
Balról: Kiss Balázs-Birkózás, S Kovács Ádám-Karate, Ambruzs Szabolcs-Kung-fu, Éltető Daniella-K1, Hadfi Dániel-Judo

Az általam oktatott küzdelmi rendszer igen szerteágazó, mivel harcművészeti pályafutásom során volt szerencsém megismerkedni a kung-fu pusztakezes technikáival, a sanda - val, ami a kung-fu kesztyűs küzdelmi verseny rendszere. Éveken keresztül foglalkoztam a thai-box technikáival, amiben versenyeztem is. 4 éven keresztül volt profi box edzőm (Vázsonyi Árpád) és segítettem a versenyzői felkészülését. Egy éven keresztül edzhettem birkózókkal is. Amikor nem készültem versenyekre, akkor is napi kettőt edzettem, így párhuzamosan volt időm mással is megismerkedni, pláne, hogy ezek az edzések a kerepesi Shaolin Központban zajlottak.

A mostani fejlődésem már leginkább saját inspirációból, valamint más stílus mestereivel való közös gyakorlásból táplálkozik. Pusztakézzel is dolgozunk, valamint egyszerű általános önvédelmi technikákat is tanítok, amihez inkább kell egy lelki stabilitás, mint technikai tudás.

Sanda - 散打

 

 

A kung-fu stílusok elemeit ötvözi a full contact küzdelem technikáival. Az ütések és rúgások mellett nagy hangsúlyt kapnak a dobások, illetve a rúgások védéséből, elkapásából történő földreviteli technikák is. A sanda versenyszabályzatának különlegessége az, hogy a küzdelem egy 8x8 méteres emelt páston folyik.

 


 

A sanda története:

A Sanda, más néven Sanshou már 1000 évvel ezelőtt is létezett: különböző stílusú harcművészek, mesterek egy emelt páston mérhették össze tudásukat. A korai versenyeken nem volt kiépített szabályrendszer, innen ered a Sanda szó jelentése: kötetlen, szabad küzdelem. Általában puszta kézzel álltak ki egymás ellen, de volt olyan is, hogy fegyverrel, így nem csoda, hogy gyakran súlyos sérüléssel, vagy halállal végződött egy-egy összecsapás. Egy mester győzelme sok tanítványt hozott iskolájába, így ezek a meccsek a presztízsről is szóltak - és az emelt páston folytatott küdelem olyan népszerű formája volt az erők összemérésének, hogy Sanda bajnokságokat rendeztek. Egyszerre két ember küzdött a páston, aki leesett, az egyúttal ki is esett - a párviadalok pedig mindaddig folytatódtak, amíg akadt új kihívó. Bajnok az lett, aki a legvégén az emelt páston állt, miután az összes résztvevő sorra került.

 

A Sanda napjainkban:

Napjainkra a sanda egységes versenyszabályzattal bír, melyet az 1960-as években alakítottak ki úgy, hogy azt minden stílus teljesíteni tudja. A technikáknak így is széles repertoárja maradt meg: dobások, borítások, rúgások kivédése, illetve elkapása, lábsöprések, és ezeknek kifogyhatatlan mennyiségű kombinációi teszik a küzdelmet változatossá. A klincselés és könyök használata meccsen azonban nem megengedett.