Sanda - 散打

 

 

A kung-fu stílusok elemeit ötvözi a full contact küzdelem technikáival. Az ütések és rúgások mellett nagy hangsúlyt kapnak a dobások, illetve a rúgások védéséből, elkapásából történő földreviteli technikák is. A sanda versenyszabályzatának különlegessége az, hogy a küzdelem egy 8x8 méteres emelt páston folyik.

 


 

A sanda története:

A Sanda, más néven Sanshou már 1000 évvel ezelőtt is létezett: különböző stílusú harcművészek, mesterek egy emelt páston mérhették össze tudásukat. A korai versenyeken nem volt kiépített szabályrendszer, innen ered a Sanda szó jelentése: kötetlen, szabad küzdelem. Általában puszta kézzel álltak ki egymás ellen, de volt olyan is, hogy fegyverrel, így nem csoda, hogy gyakran súlyos sérüléssel, vagy halállal végződött egy-egy összecsapás. Egy mester győzelme sok tanítványt hozott iskolájába, így ezek a meccsek a presztízsről is szóltak - és az emelt páston folytatott küdelem olyan népszerű formája volt az erők összemérésének, hogy Sanda bajnokságokat rendeztek. Egyszerre két ember küzdött a páston, aki leesett, az egyúttal ki is esett - a párviadalok pedig mindaddig folytatódtak, amíg akadt új kihívó. Bajnok az lett, aki a legvégén az emelt páston állt, miután az összes résztvevő sorra került.

 

A Sanda napjainkban:

Napjainkra a sanda egységes versenyszabályzattal bír, melyet az 1960-as években alakítottak ki úgy, hogy azt minden stílus teljesíteni tudja. A technikáknak így is széles repertoárja maradt meg: dobások, borítások, rúgások kivédése, illetve elkapása, lábsöprések, és ezeknek kifogyhatatlan mennyiségű kombinációi teszik a küzdelmet változatossá. A klincselés és könyök használata meccsen azonban nem megengedett.