Chi-kung

Chi - mint energia, életerő, bennünk van és körül is vesz minket. Alap létszükségleteink szintjén az evés, ivás, alvás és a légzés az amiből táplálkozunk energetikailag.

De mit eszünk? Mit iszunk? Mennyit és milyen minőségben alszunk? Hogyan lélegzünk? Az nagyban meghatározza energiánk minőségét.

Ebben segít a tudati szint. Hogyan gondolkodunk, miként látjuk a világunkat? Mire, hogyan figyelünk? Mennyire ismerjük magunkat? Mert ahogyan kapcsolódunk magunkhoz, úgy tudunk majd a környezetünkhöz is.

A tudatunk és a légzésünk az, amivel leginkább befolyásolni tudjunk energia szintünket. Ha pl. idegesek vagy épp ellazultak vagyunk, megváltozik a légzésünk. A légzés szabályozásával és tudati ráhangolódással le tudjuk nyugtatni vagy, akár élénkíteni tudjuk magunkat.


 

 

Edzéseken megkülönböztetünk egészségmegőrző valamit, harci chi-kung-ot. Az egszségünkért leginkább a légzőgyakorlatok által egy tudati ráhangolódással kapcsolódunk energiánkhoz. A harci chi-kung-nál már a fizikum is jobban megjelenik, ahol a testünk különböző részeit tesszük ellenállóbbá a tudat, légzés és fizikai kontakt által.

A chi olyan, mint a szél. Ha a szél mozog, akkor a víz is elkezd kavarogni. A vér is olyan, mint a víz. Ha a belső energiában zavar van, az szervezetünkre is kihat. A chi-kung is ezen az elven működik. Gondolati úton vezeti a chit, majd a has alsó részén a köldök alatt lévő dantien nevű energiamezőbe gyűjtve azt, javítja a vér keringését és növeli az erőnket.

Az itt lévő energia még nem diferenciálódott érzelemmé és gondolattá. Itt még bármi történhet. Ez a középpontunk, az itt tartott energia, nem enged minket kibilleni egyik irányban sem. Ami igencsak fontos lehet egy küzdelmi szituációban is. Ha passzívvak vagyunk nincs hatékonyság, a túl aktívak, akkor meg kontroll.